ßßß Cookit - przepis na Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną

Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

I kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto:
300 g mąki
150 ml wrzątku
sól
Farsz:
500 g ziemniaków
50 g kaszy gryczanej
150 g boczku
2 cebule
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie.
Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać.
Pierogi:
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-ziemniakami-i-kasza-gryczana.html