Wykonanie
I kolejny przepis na pierogi, tym razem z
ziemniakami i
kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane
smalcem i posypane świeżo zmielonym
pieprzem.Ciasto:300 g
mąki150 ml wrzątku
sólFarsz:500 g
ziemniaków50 g
kaszy gryczanej150 g
boczku2
cebulesólpieprzWykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Kasze ugotować na sypko.
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach.
Cebulę i
boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać
cebulę i smażyć aż
cebula i
boczek będą miękkie.
Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać
kaszę,
boczek z
cebulą i doprawić
solą i
pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać.Pierogi:Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga.Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.