Wykonanie
W każdy weekend w naszym domu śniadanie pachnie inaczej. Miłością jednaką kochamy french toast, gdzie delikatną
słodycz zrumienionej
chałki podkreśla
syrop klonowy, zaś przełamuje
pomarańcza, domowe naleśniki, które jadamy ze słodkim
twarogiem lub domowym
dżemem i
bitą śmietaną, angielski
pudding chlebowy, który jest chyba najbardziej leniwym ze śniadań, czy amerykańskie super puszyste pancakes polane
syropem klonowym. Jednak na prośbę i życzenie dzieci chyba najczęściej na weekendowe śniadanie są u nas gofry. Tym razem gofry z sosem
cytrynowym (absolutnie cudownym) i świeżymi
jagodami.
Chodzi za mną taka piosenka Lemona, jeszcze nie jestem pewna, czy podoba mi się cała jego płyta, ale... posłuchajcie Lemonowej wersji "All You Need is
Love" . Idealny na leniwy weekendowy poranek, śniadanie, ciepłe gofry w gronie tych, których kochasz karmić.Właśnie czekam na przesyłkę z najnowszym gadżetem, gofrownicą do cienkich, niemal
waflowych gofrów prosto ze szwecji, ale
póki co, smażę takie puszyste w wysłużonej, niezbyt szybkiej maszynie, z której jednak wychodzą cudownie chrupiące i lekuchne jak puch, ale to już zaleta przepisu, z którego korzystamy od lat. Dziś proponuję do gofrów cudownie prosty przepis na wyśmienity sos
cytrynowy, do którego przygotowania wykorzystałam domowy lemon
curd .
Borówki w ogrodzie jeszcze zielone, ale są już leśne
jagody, które idealnie pasują do tego sosu i gofrów.
Gofry zjadamy jak prawdziwe śniadanie, czyli nie po jednej marnej sztuce, ale po kilka. Każdy wybiera dodatki, które akurat mu pasują - domowy
dżem lub
konfitura,
bita śmietana, świeże
owoce albo
mona najnowsza propozycja - sos
cytrynowy na bazie lemon
curd . To nasz " weekend treatment", leniwa weekendowa rozkosz na śniadanie, gdy więcej czasu, mniej pośpiechu i można zjeść śniadanie w pidżamie.Gofry lekkie jak piórko2
jajka500g
mlekaszczypta
soli65g
oleju280g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ
białek ze szczyptą
soli ubij sztywną pianę.
Mleko zmiksuj z
żółtkami i
olejem, na końcu dodaj
mąkę i proszek. Do masy dodaj pianę (na 3
razy, czyli najpierw 1/3,
potem kolejna 1/3 i na końcu reszta piany), delikatnie wymieszaj. Piecz ok. 3-5 minut. Można ew. dodać starte na grubej tarce 1,5
jabłka. Ciasto jest bez
cukru!Sos
cytrynowy200g
jogurtu naturalnego - używam Nadbużańskiego lub Bałkańskiego100g domowego lemon
curdZmiksować razem, ewentualnie ciut dosłodzić
cukrem pudrem do smaku (ja nie dosładzam). Podawać do ciepłych gofrów, naleśników ze
owocami sezonowymi i listkami świeżej
mięty.Miłego weekendu :)