Wykonanie
Czy pieczecie na święta pasztety? Ja nigdy nie nauczyłam się kupować gotowych pasztetów w sklepie, jedyna możliwość zjedzenia dobrego pasztetu do dla nas wypiek domowy od kogoś z rodziny, albo samodzielne wykonanie. Jako, że za obróbką
mięsa nie przepadam, pasztety piekę rzadko, ale na Święta już od kilku lat piekę go dość sporo. A może i Wy skusicie się na własny pasztet? można go przygotować kilka dni przed Świętami i podawać z domowym chutneyem albo
chrzanem. Na bożonarodzeniowym
stole pięknie zaprezentuje się pasztet w świątecznej koszuli .
Od kilkunastu dni słucham i nasłuchać się nie
mogę wszystkich pięknych pieśni, kolęd i piosenek, które nadsyłacie mi do konkursu ... To jedna z nich, znana w Szkocji od 1867 roku, przepiękna kolęda, tu w wykonaniu mojej ulubionej Sarah McLachlan "Whan
Child Is This".Jest jakiś urok w tych wszystkich pięknych pieśniach. Wsłuchiwanie się w pieśni świąteczne pomaga w kuchennej krzątaninie, chce się piec!
Na tegoroczne święta będziemy
mieli obowiązkowo pasztet z gęsiną, o którym już Wam
pisałam. Pasztet jest przepyszny, a pieczony w plastrach
boczku prezentuje się na
stole luksusowo. Również podany w światecznej koszuli pasztet z gęsiną będzie wyśmienity (o koszuli niżej).Jeśli ktoś z Was jeszcze nie zamówił gęsi na Święta, przypominam, iż gęsia infolinia wciąż działa i np do Warszawy wciąż można zamówić
gęś z odbiorem pod Hala Mirowską w najbliższych dniach. Bardzo polecam, bo to wspaniałe
mięso!Jednak nawet klasyczny pasztet z
mięs mieszanych będzie świetnie się prezentował w ... koszuli - na przykład z kruchego ciasta, któremu nada koloru odrobina
kurkumy. Pasztet w koszuli (jak kiedyś nazwała go moja mama), wyśmienicie prezentuje się jako podarunek na wspólny świąteczny stół. Można to też z powodzeniem zabrać na piknik. Jeśli będzie miał dość grubą koszulę, nie trzeba do niego podawać
pieczywa.700g
szpondra lub
antrykotu wolowego500g
łopatki lub
karkówki wieprzowej500g podgardla wieprzowego (ew tłustego
boczku)2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera, 1/2 przypalonej
cebuli w łupiniecałe ziarna
pieprzu,
ziela angielskiego,
liść laurowy i 1 łyżeczka
soliJeśli macie szybkowar, bardzo ułatwi Wam przygotowanie
mięsa. jeśli, nie można je ugotować w zwykłym garnku, tyle, że potrwa to nieco dłużej.Umyte
mięso pokrój na nieco mniejsze kawałki. Ułóż na dnie szybkowara najpierw
wołowinę,
potem pozostałe
mięsa, pomiędzy wtykając warzywa. Dodaj
przyprawy, wsyp sol i zalej
wodą. Zamknij szybkowar i na niewielkim ogniu gotuj godzinę od momentu ppcv. Po tym czasie
mięso powinno być całkowicie miękkie. W zwykłym garnku gotowanie
mięsa na niewielkim ogniu potrwa ok 2-3 godzin.Wyjmij
mięso z rosołu i lekko przestudź.150g
wątróbki drobiowej40g suszonych podgrzybków6
szalotek pokrojonych w drobną kostkę2
kajzerki4 spore
jaja wiejskie
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowagarść suszonych
śliwek (najlepiej domowych)
Wątróbki umyj i wraz z
grzybami zalej zimną
wodą, gotuj ok 15 minut na niewielkim ogniu. Osącz na sicie.
Szalotki przesmaż na
oleju na złoto, ale pilnuj by się nie zrumieniły.
Kajzerki namocz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij.
Mięso z rosołu zmiel dwukrotnie w maszynce razem z osączonymi
grzybami, podgotowaną
wątróbką i odciśnięta
kajzerką. Do masy
mięsnej dodaj
jaja, sporo tartej
gałki muszkatołowej i świeżo mielonego
czarnego pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, aż masa będzie puszysta - ja robię to płaskim mieszadłem miksera. Do masy
mięsnej dolewaj rosołu i wciąż wyrabiaj (w
sumie ok 10 minut). Do smaku dopraw
solą. Gotowa masa
mięsna powinna być dość rzadka, ale dająca się raczej przekładać niż przelewać.Formę do pasztetu wyłóż papierem do pieczenia.Koszula do pasztetu125g
mąki pszennej poznańskiej125g
mąki krupczatki1 łyżeczka
soli125g zimnego
masła lub
margarynyspora szczypta
kurkumy (jeśli chcesz żeby koszula miała piękny żółty kolor)2
żółtka1 łyżka
śmietanyMąkę z
solą i
kurkumą przesiekaj z
masłem (lub zrób to w mikserze płaskim mieszadłem. Dodaj
żółtka,
śmietanę i wyrób szybko na spójne ciast. Schłódź w lodówce przez ok 30 minut.Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubicie - u mnie (na zdjęciu) było go dość sporo, ale można wałkować je znacznie cieniej. Wyłóż
ciastem dno i wszystkie boki formy, tak by nieco ciasta wystawało powyżej formy.Do środka przełóż masę
mięsną, do ok połowy wysokości foremki, ułóż na nim
śliwki, przykryj masa
mięsną, a na wierzchu zawiń resztę kruchego ciasta. Możesz ułożyć fantazyjny wzór lub zetrzeć ciasto na tarce.Piecz ok 60 minut w temperaturze 170°C. Wyjmij formę z pieca i odstaw do całkowitego wystudzenia. Zimny pasztet wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Dopiero
potem wyjmij pasztet z formy i podawaj na półmisku z ulubioną
musztardą, chutneyem lub
chrzanem i
suszonymi śliwkami.