ßßß
Klasyk polskiej kuchni, a jednak co dom to inny smak. U mnie pierogi z mięsem zazwyczaj robi się z mięsa z rosołu. Bardzo smaczne, delikatne, doprawione gałką muszkatołową i mielonymi owocami jałowca. Polecam.Ciasto:300 g mąki0,5 szkl gorącej wodyszczypta soliZagnieć elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Musisz czuć pod ręką elastyczność ciasta. Odstaw na ok 15 min.Farsz:około 750 g mięsa z rosołu – kawałek wołowiny, kawałek indyka i kawałek kurczaka,warzywa rosołowe, marchewka, pietruszka i mały kawałek selera,sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 ziarenek jałowca utartych w moździerzu,pół średniej cebuli,ok 100 ml rosołu,olej do podsmażenia farszuCebulę zeszklij na oleju, dodaj do niej zmielone mięso z warzywami. Dodaj rosół. Dopraw solą, pieprzem, gałką i jałowcem. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, faszeruj mięsem i dokładnie zlep. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone cebulką.