Wykonanie
Podobno kokotki rządziły zawsze na Place Pigalle . Za to w
śniadaniowej kuchni królują bezwstydnie "zapiekane kokotki", Œuf cocotte -
jajka w kokilkach. Pierwszy raz uraczono mnie
jajkami w tej formie wiele lat temu, gdy mieszkałam u zaprzyjaźnionych Francuzów w Strasburgu. Późnym latem przygotowywali dziesiątki weków z rattatouille. Ja u nich byłam wiosną, ale kokotki
jadłam właśnie z rattatouille. Na dnie była creme fraiche,
potem spora łyżka rattatouille, łyżeczka startego gruyere i
jajko. Całość była po prostu przepyszna! Oczywiście wtedy wydawało mi się, że kokotki tylko tak się
jada, z rattatouille. Dopiero, gdy sama zaczęłam gotować, eksperymentować i czytać, otworzyło się morze wariacji tego małego dania.
Idea Œuf cocotte polega na zapiekaniu
jajka w specjalnej foremce (kokilce tudzież ramekinie) na wierzchu innych składników. Zazwyczaj używa się gęstej
śmietany, różnych rodzajów
sera, warzyw,
wędlin lub
łososia. Najważniejsze jest by
jajko z nieuszkodzonym
żółtkiem było na wierzchu, a ramekin zapiekał się w kąpieli
wodnej. Pozostałe składniki to już
pole do kuchennych eksperymentów i puszczania
wodzy fantazji. Bardzo lubię kokotki z
suszonymi pomidorami i
czosnkowym szczypiorem (poniżej), z leśnymi
grzybami i
bryndzą, z
łososiem i
śmietaną chrzanową... a dalej sami wymyślajcie :)
Ale wracajmy do
szparagów, które mi zostały z pęczka! na śniadanie dla czworga:
oliwa z oliwekząbek
czosnkukawałek
papryczki chilli4 plasterki chorizo8 drobnych
zielonych szparagów4 łyżki
śmietany 36%plaster
fetydwa liście
czosnku niedźwiedziego4 wiejskie
jajka100g startego
parmezanuSzparagi oczyść z łusek i odłam zdrewniałą końcówkę (tak jak tu). Cztery
szparagi włóż do wrzącej osolonej
wody na 8 minut lub ugotuj na parze. Na rozgrzaną
oliwę z oliwek wrzuć cały ząbek
czosnku, kawałek
papryczki chilli i pokrojoną na paseczki chorizo. Podsmażaj około minuty i zdejmij z patelni odsączając z
oliwy.
Czosnek i
chilli nie będą już potrzebne. Na aromatyczną
oliwę wrzuć pokrojone na drobne kawałki pozostałe cztery
szparagi - główki pozostaw w całości. Podsmażaj, aż
szparagi zmiękną i zrobią się chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku.Ramekiny natłuść
masłem lub odrobina
oliwy.
Śmietanę wymieszaj z pokruszoną
fetą, smażonymi
szparagami, świeżo mielonym
pieprzem i rozłóż równo do 4 ramekinów. Na
śmietanę wyłóż chorizo, pokrojone liście
czosnku niedźwiedziego i posyp 3/4
parmezanu. Do każdej kokilki wbij ostrożnie
jajko, by
żółtko pozostało w całości i posyp wierzch pozostałym
parmezanem. Foremki wstaw do blaszki do zapiekania. Wlej do niej wrzącą
wodę do wysokości 1/3 foremki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj ok 8-10 minut. Sprawdź, czy gotowe potrząsając foremką -
białko powinno być już ścięte, ale
żółtko pozostać w płynnej postaci.Podawaj doprawione
solą morską i świeżo mielonym
pieprzem z ugotowanymi wcześniej
szparagami do maczania w płynnym
żółtku. Przepyszne!