Wykonanie
Kilka lat temu mieszkaliśmy na naszej wsi pod Kazimierzem, a okolice te słyną z wiosennych smardzy. Wyszukiwałam przepisy na dania ze smardzami, śniła mi się jajecznica ze smardzami, smardze duszone, smardze faszerowane i wszystko z czym można je podać. Zapisałam setki, pomysłów, cóż z tego jednak, jeśli żaden z okolicznych mieszkańców, w tym również smakoszy polujących na te pierwsze w roku
grzyby, nie chciał zdradzić mi miejsc gdzie rosną. Jakież było moje rozczarowanie.... I tak moje sny pozostały niespełnione. Oczywiście, że można było kupić smardze na bazarku piątkowym na kazimierskim rynku, tyle, że mi się chciało takich własnoręcznie zbieranych w lesie. To chyba był czas, gdy nie miałam świadomości, że smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Ale w końcu udało mi się z własnych smardzy upiec tartaletki ze smardzami i
cukinią lub
szparagami.
Już nie mieszkamy w Kazimierzu, wyprowadziliśmy się ze "smardzowych rejonów" i niemal zapomniałam, że kiedyś tyle chciałam z nich ugotować. A tu tydzień temu mój tata znalazł smardza w moim własnym ogrodzie! Patrzyłam co dzień jak rośnie, szperałam w internecie, czy smardze mogą urastać do rozmiarów kilkukilogramowych okazów, bo znów tysiące wyszukanych przepisów hulało mi w głowie. Ale cóż, jeden smardz.... smętnie trochę, tym bardziej, że jednak nie urasta to rozmiarów dyni :) Ostatnie dni były dżdżyste, wiosennie wilgotne. Dziś rano fotografując setki tulipanów, które zakwitły mi w ogrodzie znalazłam mnóstwo smardzy! Udało mi się zebrać ok 300g i jeszcze trochę zostało. A w konkursie na pierwszy przepis ze smardzami wygrały tartartaletki ze wstążkami z
cukinii lub
szparagów, na które w maju akurat sezon. Żałuję ogromnie, że tylko tych lichych sztuk kilka było. Obiecałam sobie następnym razem tagliatelle ze
szparagami, smardzami i
orzechami, a co pomarzyć wolno, prawda?
250g
mąkiszczypta
soli125g zimnego
masła50g startego
parmezanu1
jajko300 g świeżych smardzy100 ml kwaśnej
śmietanymała zielona
cukinia lub zielonych kilka
szparagów2
jajka4 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
masłalistki świeżej
bazyliisól i
pieprz do smakuZagnieć szybko ciasto
parmezanowe, wyłóż nim formę na tartę lub tartaletki i odstaw do schłodzenia do lodówki na ok 30 minut. Podpiecz na jasno w temperaturze 180°C.Na
oliwie z
masłem zeszklij posiekany
czosnek i
cebulę. Dodaj oczyszczone smardze (w całości). Podsmaż przez kilka minut. Kilka najładniejszych kapeluszy odłóż na bok, w tym jeden duży. Pozostałe
grzyby posiekaj, dodaj lekko ubite ze
śmietaną jajka oraz posiekaną
bazylię i dopraw do smaku. Wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż całe kapelusze i kilka plastrów z dużego kapelusza.
Cukinię lub
szparagi pokrój obieraczką do warzyw na wstążki i ułóż na wierzchu. Zapiekaj w temp 180°C ok 15-20 minut (w zależności od wielkości formy) - do ścięcia się masy jajecznej. Pycha!