Wykonanie
Podczas ostatnich warsztatów z Kurtem Schellerem z kuchni włoskiej (zdjęcia można znaleźć TU) robiliśmy piccatę cielęcą. W domu przyrządziłam ją w ten sam sposób, tylko z
kurczakiem. Danie wzbogaciłam o
cukiniowo bazyliowe placuszki podane z
sosem czosnkowym.Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na piccatę:-
pierś z kurczaka- starty
parmezan-
jajko-
sól,
pieprz-
oliwa-
masłoPierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Dzielimy na 3-4 medaliony. Kawałki
mięsa przyprawiamy z jednej strony
solą i
pieprzem. W miseczce roztrzepujemy
jajko oraz dwie łyżki
parmezanu (dałam trochę więcej).
Mięso panierujemy i smażymy na rozgrzanej
oliwie z odrobiną
masła.- 2 średniej wielkości
cukinie- garść świeżej
bazylii- 80 g
mąki-
jajko- pół ząbka
czosnku- łyżeczka
soli-
pieprzCukinie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Startą
cukinię pozostawiamy na parę minut na sitku,
potem wygniatamy w celu pozbycia się nadmiaru soku. W misce roztrzepujemy
jajko, dodajemy
mąkę,
cukinię, poszarpane w palach listki
bazylii,
czosnek i
przyprawy. Mieszamy.Placuszki formujemy łyżką i smażymy na rozgrzanej
oliwie.
Sos czosnkowy:- 3-4 łyżki
śmietany lub
jogurtu naturalnego- ząbek
czosnku (lub więcej)-
sól,
pieprz do smakuPlacuszki dekorujemy
sosem czosnkowym i
bazylią.
SMACZNEGO!