Wykonanie
Dzisiaj chcę Wam zaprezentować tort jaki powstał z okazji 60 Rocznicy Ślubu mojej Babci i Dziadka :) Nie
powiem, że było łatwo - bo nie było ;) Chyba nie miałam najlepszego dnia na pieczenie.... Jeden
biszkopt mi wypadł z rąk i się rozwalił.... drugi się nie udał.... w dodatku w połowie pracy spalił mi się mikser :( Myślałam już, że ten tort mnie
pokona... ale się udało... Myślę że to jest właśnie powód dla którego nie piekę na zamówienia.... Mnie po prostu zżera trema i za bardzo wszystko przeżywam... W efekcie nic nie wychodzi tak jak planowałam.... ale wracając do
tortu....Delikatny, puszysty
kawowy biszkopt przełożony kremem Irish Cream. Całość przełamana kwaskowym
dżemem z czarnej porzeczki....Dekoracja to krem na bazie
bezy szwajcarskiej. Przepis na niego podpatrzyłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki (klik). :) Pysznie wyszło, więc bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt 26cm:7
jajekszczypta
soli250g
cukru130g
mąki pszennej tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 i 3/4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3/4 łyżeczki
kakaoSkładniki na
biszkopt 20cm i 14 cmdokładnie takie jak wyżej.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice.Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni. Dno tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Boki delikatnie natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania powoli stopniowo dodawać
cukier i nadal ubijać do uzyskania gęstej błyszczącej masy. Następnie dodać
kawę oraz stopniowo dodawać po jednym
żółtku nie przerywając miksowania.
Kakao wymieszać z
mąką ziemniaczaną i pszenną. Przesiane powoli i stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając
łopatką.Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i z wysokości ok. 30-40 cm rzucić płasko na blat lub podłogę. Odstawić do wystygnięcia najlepiej w otwartym piekarniku. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i ustawić na kratce "do góry dniem" i zdjąć delikatnie papier.Podobnie upiec pozostałe dwa
biszkopty.Składniki na poncz:1/3l bardzo gorącej
wody4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50ml
syropu barmańskiego Irish Cream
Kawę zalać gorącą
wodą. Dodać
syrop barmański. Wymieszać i wystudzić.Składniki na krem:500g
serka mascarpone830g
śmietany kremówki 36%2,5 łyżeczki
żelatyny3 łyżeczki zimnej
wody100ml
likieru Irish Cream300g masy kajmakowejponadto:260g kwaskowatego
dżemu z czarnej porzeczkiŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone zmiksować, powoli dodawać do niego kajmak a na koniec
likier. Delikatnie wymieszać.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ubitej
śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać ją do pozostałej kremówki. Teraz kremówkę powoli dodawać do
serków i mieszać. Na koniec całość krótko zmiksować. Odstawić do lodówki do schłodzenia aż zacznie tężeć.Każdy z
biszkoptów przekroić wzdłuż na trzy krążki. Naponczować je delikatnie.W tortownicy w której piekł się
biszkopt układamy pierwszy naponczowany blat i smarujemy go delikatnie
dżemem, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Jego również delikatnie smarujemy
dżemem i kładziemy warstwę kremu. Na wierzchu kładziemy ostatni blat. Całość wyrównujemy, delikatnie smarujemy górę i boki. Zapinamy obręcz i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Identycznie postępujemy z kolejnymi mniejszymi
biszkoptami.Składniki na masę do dekoracji:330g
białek2-3 szczypty
soli650g
cukru1 kg miękkiego
masła 82%ponadto:6 patyczków szaszłykowych lub lepiej rurek do picia2 cieniutkie podkładki styropianowe o średnicy średniego i najmniejszego
tortugotowe dekoracje z lukru plastycznego (klik) i (klik)czerwony barwnik w żelu Wilton
Jajka bardzo dokładnie umyć a następnie sparzyć wrzątkiem.
Białka razem z
solą umieścić w garnku, który to z kolei umieścić nad większym z niewielką ilością
wody (tzw kąpiel
wodna). Garnki umieszczamy na gazie i podgrzewamy. Parująca
woda będzie nam ogrzewała
białka które należy lekko roztrzepać rózgą. Następnie wsypać
cukier i mieszając od czasu do czasu podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia
cukru. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić.
Białka ubić dokładnie na bardzo sztywną lśniącą masę. Powinno nam to zająć ok 10 minut. Jeśli nadal są ciepłe wystudzić. Zmienić końcówki robota na ucierające.
Masło utrzeć chwilę, a następnie dodawać go partiami do
białek cały czas ucierając.Gotową masą delikatnie posmarować wszystkie trzy
torty.Największy
biszkopt ułożyć na tekturowej podkładce lub paterze. Rurki dociąć do wysokości dolnego blatu. Wbić jedną w środek, a cztery w odstępach dookoła (tak by znajdowały się pod górnym
tortem, jako że będą go podtrzymywały uniemożliwiając zgniecenie dolnej warstwy).Podkładkę styropianową o średnicy średniego
tortu posmarować troszkę z dwóch stron masą by nie ślizgała się. Ułożyć na niej średni tort i przenieść go na największy.W średni tort wbijamy znów docięte 4 rurki, a na wierzchu kładziemy posmarowaną najmniejszą podkładkę i najmniejszy tort. Dodatkowo możemy w górny najmniejszy torcik wbić patyczek szaszłykowy spinając go ze środkowym.Tort zaczynamy dekorować od góry. Masę przekładamy do worka cukierniczego z tylką 1MWarstwa na najmniejszym torciku jest najjaśniejsza, następnie dodajemy barwnik i dekorujemy drugą warstwę. Do reszty masy znów dodajemy barwnik i dekorujemy.Przyklejamy ozdoby z masy plastycznej na górę oraz ewentualnie boki.Tort schłodzić w lodówce przez noc. Wyjąć z lodówki na ok 15-20 minut przed podaniem.Smacznego :)