Wykonanie
Jak zwykle, o tej
porze roku, częściej sięgam do zamrażalnika, aby zrobić miejsce na nadchodzący sezon. Kolejny worek
truskawek powędrował do tego ciasta. Zestawiłam je do pary z masą
kawową i musze przyznać, że to była dobra decyzja. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc możecie dodać trochę więcej
cukru.
Pomysł własnySkładniki na
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki ciemnego
kakao3/4 szklanki
cukruszczypta
soliBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Wsypać powoli
cukier , następnie dodać po jednym
żółtku i wymieszać, dodać
mąkę z proszkiem i
kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić
biszkopt na dwie części.150 g
serka mascarpone100 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukruszklanka zmiksowanych
truskawek2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę rozpuścić. W wysokim naczyniu umieścić
serek,
śmietankę,
cukier i wszystko dokładnie ubić. Dodać zmiskowane
truskawki i
żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na pierwszą część
biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki.250 ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru3 łyżki
kawy rozpuszczalnej3 łyżeczki
żelatynyŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce
wody.
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać
kawę i
żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na zastygniętą masę
truskawkową. Wyrównać i przykryć dugą częścią
biszkoptu. Wierzch można polać
polewą czekoladową.Smacznego:)