Pyszny delikatny domowy serek topiony. W zależności od tego jakich użyjemy dodatków możemy tworzyć różne jego wersje ( z szynką, boczkiem, szczypiorkiem, ziołami). Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Polecam baaardzo :)Składniki:750g sera białegotwarogowego1 łyżeczka soli1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka przyprawy warzywnej (klik) lub dowolne zioła1 jajkowykonanie thermomix:Ser włożyć do naczynia, wsypać sodę i sól. Zmiksować 30sek./obr. interwałDodać jajko i przyprawy - podgrzewać 25 min/temp.60/obr3Wystudzićwykonanie tradycyjne:Ser zmiksować w blenderze z sola i sodą. Dodać jajko i ulubione przyprawy. Zmiksować raz jeszcze dokładnie. Masę serową przełożyć do rondelka z grubym dnem (najlepiej teflonowego) i podgrzewać ok 25 minut mieszając od czasu do czasu. Ser powinien zrobić się ciągnący i gładki. Wystudzić.Smacznego :)