Wykonanie
Naszła nas ochota na coś lekkiego i prostego... Jako iż najlepszą skarbnicą przepisów jest babcia, po dwóch telefonach już wiedzieliśmy co będzie na obiad ;)
Potrzebujemy:(porcja na około 22 kluski)- 200g
sera białego (
twarogu)- pół szklanki
mąki- szczypta
soli- jedno
jajkoSer kruszymy do miski i przesiewamy do niego
mąkę i
sól. Dodajemy
żółtko a
białko ubijamy na sztywną pianę.Składniki w misce wstępnie mieszamy, następnie dodajemy pianę i tylko delikatnie łączymy składniki.Na stolnicę (czy też tak jak u nas - stół) wysypujemy trochę
mąki, bierzemy część masy i rolujemy (na
mące) w wałeczek, który
potem tniemy na małe kawałki (jak kopytka).Wrzucamy wszystkie kluski do posolonej, gotującej się
wody i gotujemy koło 4-5 minut.Voila!* zdjęcia robione kalkulatorem więc i kluski nie są zachęcające, ale
serio są dobre - można je jeść z
dżemem, zasmażką,
śmietaną,
cukrem - jak kto woli ;)