Wykonanie
Do surowego
mięsa dodawałam zawsze zimną
wodę robiąc tatara (klik). Sprawia ona, że
mięso staje się delikatniejsze i bardziej miękkie. Ale jakoś nie wpadłam na to nigdy przy robieniu sznycli ;) Dlatego jak podpatrzyłam ten pomysł na Kwestii Smaku wiedziałam że się sprawdzi :) I nie pomyliłam się. Sznycle wychodzą super delikatne i pyszne. Podgrzewać je można np. w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Polecam baaardzo :)Składniki:500g
mięsa mielonego (np z
łopatki)1 biała
bułka namoczona w
mleku1
cebula1
jajkopieprz,
sólok. 1/4 szkl zimnej
wodyponadto:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Podczas wyrabiania dodawać po troszkę zimnej
wody. Dobrze wyrobić do momentu, aż
mięso ładnie odchodzi od ręki. doprawić. Formować w rękach sznycle, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na
oleju z obydwu stron.Podawać np z
ziemniakami i podsmażanymi
buraczkami (klik).Smacznego :)