Wykonanie
Strasznie dawno nie było na blogu
pieczywa... Dzisiaj nadarzyła się idealna ku temu okazja jako że córcia się rozchorowała i nie miałam jak iść do sklepu ;)Przepis na dzisiaj proponowane bułeczki pszenne znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki . W ich robieniu dzielnie pomagała mi córcia, która samodzielnie je zaplatała :) Polecam baaardzo :)Składniki na 10 szt:450g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli25g świeżych
drożdży150ml
mleka150 ml
wody2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cukruMąkę przesiać, dodać
sól.
Wodę z
mlekiem lekko podgrzać i wrzucić
drożdże z
cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę aż "ruszy". Wlać zaczyn do
mąki, dodać
olej i dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ulepić kulę i wsadzić do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
makiem lub
sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika i upiec na złoto. Studzić na kratce.Smacznego :)