Wykonanie
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów.
Składniki600 g
mąki pszennej160 ml
mleka ciepłego (nie gorącego!)220 ml
wody30 g
drożdży30 g
oleju2 łyżeczki
cukrułyżeczka
solispryskiwacz z
wodąSposób przygotowania
Drożdże pokruszyć, wymieszać z
cukrem, połową
mleka i 2 łyżkami
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub garnku mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy
drożdże,
wodę,
olej i resztę
mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z
ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o
masie około 80g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Tępą stroną noża namoczoną w
oleju zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać
wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia.