Wykonanie
Oto przepis na pyszne bułeczki pszenne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. W sam raz na śniadanie !Co potrzeba? :600
mąki pszennej2 łyżeczki suchych
drożdży200ml letniej
wody200ml letniego
mleka4 łyżki
oleju roslinnego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliDo dzieła:
Mąkę przesiać przez sito. Dodać do niej
drożdże,
sól,
cukier i wymieszać. Następnie dodać
mleko,
wodę i
olej. Ciasto ugniatać ok 10 min. Podsypać trochę
mąką, gdyby nie chciało odlepić się od rąk.Przenieść na lekko naoliwiony blat lub talerz (najlepiej naoliwić też ręce, żeby ciasto się do nich nie kleiło) i pozostawić na 10 min. Podzielić na 12 części i ukształtować bułeczki.Ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 - 30 min.(Bułeczki można też posmarować odrobiną
oleju, będą wtedy bardziej rumiane i chrupiące). Piec w temperaturze 200 stopni C ok 12-15min.Smacznego!