ßßß

Oto przepis na pyszne bułeczki pszenne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. W sam raz na śniadanie !Co potrzeba? :600 mąki pszennej2 łyżeczki suchych drożdży200ml letniej wody200ml letniego mleka4 łyżki oleju roslinnego2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliDo dzieła:Mąkę przesiać przez sito. Dodać do niej drożdże, sól, cukier i wymieszać. Następnie dodać mleko, wodę i olej. Ciasto ugniatać ok 10 min. Podsypać trochę mąką, gdyby nie chciało odlepić się od rąk.Przenieść na lekko naoliwiony blat lub talerz (najlepiej naoliwić też ręce, żeby ciasto się do nich nie kleiło) i pozostawić na 10 min. Podzielić na 12 części i ukształtować bułeczki.Ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 - 30 min.(Bułeczki można też posmarować odrobiną oleju, będą wtedy bardziej rumiane i chrupiące). Piec w temperaturze 200 stopni C ok 12-15min.Smacznego!