Wykonanie
Ależ to przyjemność piec swoje
pieczywo!
Bagietki na niedzielne śniadanie to jest to :)Składniki:500 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 ml
wody30 g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
soli3 płaskie łyżeczki
cukru4 łyżki
olejuMleko wymieszałam z
wodą i lekko podgrzałam. Do ciepłego
mleka z
wodą dodałam
cukier i
drożdże i zamieszałam do rozpuszczenia
drożdży. Dodałam
mąkę,
sól,
cukier i
olej i wyrobiłam na jednolite ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, pokroiłam je na 4 części. Każdą część uformowałam w wałeczek i skręciłam. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 220 stopni i na spód wstawiłam naczynie z 250 ml
wody. Po 15 minutach odpoczynku ciasta włożyłam je do piekarnika. Piekłam 20 minut.
Przepis od @wiesia_gotuje z IG. Dziekuję! :)