Wykonanie
Ten
chleb pojawił się już na blogu tutaj (klik). Uznałam jednak, że warto dodać wpis z instrukcją jak upiec go w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Dzięku temu zyskujemy cudownie gruba i chrupiaca skórkę. Polecam baaardzo :)Składniki:230g aktywnego zakwasu żytniego70g letniej
wody150g letniego
mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej)25g
oleju140g
mąki żytniej400g
maki pszennej2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie jeśli chcemy by ciasto szybciej rosło)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odrobiną
mleka (jeśli korzystamy z
drożdży). Odstawiamy je na ok 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Przekładamy do obsypanego
mąką kosza do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym.Gdy się nagrzeje wyjmujemy ostrożnie garnek, obsypujemy dno
mąką a
chleb błyskawicznie przekładamy z kosza. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Chleb jest upieczony gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)