Wykonanie
Przepyszny delikatny
chleb pszenno-żytni na zakwasie. Kolejny, który dopisujemy do naszych ulubionych. Niekłopotliwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego czasu na wyrastanie. Z
ciastem doskonale się pracuje. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:230g aktywnego zakwasu żytniego70g letniej
wody150g letniego
mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej)25g
oleju140g
mąki żytniej400g
maki pszennej2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie jeśli chcemy by ciasto szybciej rosło)
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odrobiną
mleka (jeśli korzystamy z
drożdży). Odstawiamy je na ok 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Przekładamy do obsypanego
mąką kosza do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z blachą do pieczenia. Gdy się nagrzeje wyjmujemy blachę i obsypujemy ja
mąką.
Chleb błyskawicznie przekładamy z kosza na blachę, a wnętrze piekarnika spryskujemy
wodą. Blachę z
chlebem wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.
Chleb jest upieczony gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)