ßßß Cookit - przepis na Delikatny chleb pszenno-żytni na zakwasie

Delikatny chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepyszny delikatny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Kolejny, który dopisujemy do naszych ulubionych. Niekłopotliwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego czasu na wyrastanie. Z ciastem doskonale się pracuje. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki . Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
230g aktywnego zakwasu żytniego
70g letniej wody
150g letniego mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej)
25g oleju
140g mąki żytniej
400g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie jeśli chcemy by ciasto szybciej rosło)
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka (jeśli korzystamy z drożdży). Odstawiamy je na ok 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Przekładamy do obsypanego mąką kosza do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z blachą do pieczenia. Gdy się nagrzeje wyjmujemy blachę i obsypujemy ja mąką. Chleb błyskawicznie przekładamy z kosza na blachę, a wnętrze piekarnika spryskujemy wodą. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/08/delikatny-chleb-pszenno-zytni-na.html