Wykonanie
Pyszne ciacho.
Migdałowy spód,
maliny i
jeżyny w środku, a to wszystko przykryte mięciuteńką pianką
bezową i chrupiącymi
płatkami migdałów. Przepis wycięty z jakiegoś czasopisma wiele lat temu. Jeśli użyjecie innych
owoców np. mieszanych:
maliny,
truskawki czereśnie,
borówki należy dać mniej
cukru do
spodu. Ważne też, by
dżem pod
owocami nie był za słodki i nie było go za dużo. W tym cieście łatwo przesadzić z
cukrem, a wtedy już nie smakuje tak dobrze :) Ja popełniłam ten błąd i zamiast
malin z
jeżynami dałam mieszankę mrożonych z Hortexu nie zmniejszając przy tym
cukru...
Dżem też był ciut za słodki.... Następnym razem zapamiętam, bo przepis wart powtórzenia.Polecam :)Składniki :6
jajekszczypta
soli150g
cukru (wg mnie wystarczy 140g)2 łyżeczki
cukru waniliowego125g
mąki180g zmielonych
migdałów250g
malin250 g
jeżyn5 łyżek
dżemu malinowego niskosłodzonego5
białek (ja dałam 1 szklankę
białek)szczypta
soli1 szkl
cukru pudru (ja dałam 3/4 szkl.)
płatki migdałów do posypania
Białka ubić ze szczyptą
soli,
cukrem i
cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo
żółtka, a następnie
mąkę i
migdały. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x40 natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać i wstawić do pieca. 180 stopni - 30 minut. Wystudzić.
Dżem lekko podgrzać (ważne, by nie był mocno słodki). Rozsmarować go cieńko na wystudzony spód. Wyłożyć na wierzch
jeżyny i
maliny.
Białka ubić na sztywno razem z
cukrem pudrem i wyłożyć całość na
owoce. Wyrównać. Posypać
płatkami migdałów. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.Po upieczeniu wystudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)