ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z owocami leśnymi i bezą

Ciasto migdałowe z owocami leśnymi i bezą

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciacho. Migdałowy spód, maliny i jeżyny w środku, a to wszystko przykryte mięciuteńką pianką bezową i chrupiącymi płatkami migdałów. Przepis wycięty z jakiegoś czasopisma wiele lat temu. Jeśli użyjecie innych owoców np. mieszanych: maliny, truskawki czereśnie, borówki należy dać mniej cukru do spodu. Ważne też, by dżem pod owocami nie był za słodki i nie było go za dużo. W tym cieście łatwo przesadzić z cukrem, a wtedy już nie smakuje tak dobrze :) Ja popełniłam ten błąd i zamiast malin z jeżynami dałam mieszankę mrożonych z Hortexu nie zmniejszając przy tym cukru... Dżem też był ciut za słodki.... Następnym razem zapamiętam, bo przepis wart powtórzenia.
Polecam :)
Składniki :
6 jajek
szczypta soli
150g cukru (wg mnie wystarczy 140g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
125g mąki
180g zmielonych migdałów
250g malin
250 g jeżyn
5 łyżek dżemu malinowego niskosłodzonego
5 białek (ja dałam 1 szklankę białek)
szczypta soli
1 szkl cukru pudru (ja dałam 3/4 szkl.)
płatki migdałów do posypania
Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo żółtka, a następnie mąkę i migdały. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x40 natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać i wstawić do pieca. 180 stopni - 30 minut. Wystudzić.
Dżem lekko podgrzać (ważne, by nie był mocno słodki). Rozsmarować go cieńko na wystudzony spód. Wyłożyć na wierzch jeżyny i maliny.
Białka ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i wyłożyć całość na owoce. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/05/ciasto-migdaowe-z-owocami-lesnymi-i.html