Wykonanie
Dziwna babka. Drożdżowa, ale na koniec dodaje się ubitą pianę z
białek, przez co babka nabiera zupełnie wyjątkowej konsystencji i wilgotności. Może sprawiać problemy przy pieczeniu. Mnie troszkę opadła w trakcie, bo się spieszyłam, ale jakoś bardzo to nie przeszkadza. Prezentuje się całkiem nieźle, zwłaszcza z kontrastowym lukrem. W smaku jest mokra, mało słodka, a dzięki
migdałom chrupiąca. Mnie bardzo posmakowała.Źródło: Ewa Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".Składniki na formę babkową z kominem o pojemności 2 litrów:1,5 szklanki
mąki tortowej50 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka125 g
masła, rozpuszczonego0,5 szklanki
cukru pudru100 g
płatków migdałowych lub
migdałów bez skórki, posiekanych na drobniejsze kawałki0,5
laski wanilii (nie należy zastępować jej
cukrem waniliowym, bo zepsuje smak ciasta)4
jajka, rozdzielone na
żółtka i
białkaszczypta
solitłuszcz do wysmarowania formy
lukier ulubionego koloru (użyłam gotowego)kolorowe
cukrowe posypki, opcjonalnieDo ciepłego
mleka dodać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
mąki i łyżeczkę
cukru pudru. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wanilię ubić w moździerzu na pył. Ewentualnie można użyć samych zeskrobanych nasion.Do wyrośniętego zaczynu dodać utłuczoną
wanilię, pozostały
cukier,
żółtka, resztę
mąki i wyrabiać ciasto (najlepiej za pomocą robota z hakami, na najniższych obrotach). Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, dodać letni tłuszcz, posiekane
migdały i dalej wyrabiać, aż
masło zostanie wchłonięte. Ciasto powinno być pulchne, sprężyste, z pęcherzykami powietrza w środku.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Połączyć ja z
ciastem bardzo delikatnymi ruchami i od razu napełnić wysmarowaną
masłem formę. Ciasto będzie dosyć rzadkie, więc forma powinna być odpowiednio duża, by ciasto, rosnąc, nie wypłynęło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Babka powinna być zrumieniona, a jej boki lekko odstawać od formy. Chłodzić babkę w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy dopiero, gdy całkiem wystygnie.Polukrować i dowolnie ozdobić. Można też po prostu oprószyć
cukrem pudrem.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: