ßßß Cookit - przepis na TARTA MALINOWA

TARTA MALINOWA

nazwa

Wykonanie

Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis na paję malinową, specjalność krakowskiej cukierni Starowiczów (którą niebawem mam zamiar odwiedzić i spróbować oryginalnego ciasta, o czym na pewno Wam opowiem).
Składniki :
Ciasto :
250 g mąki,
140 g masła,
70 g cukru pudru,
szczypta soli
Masa malinowa:
30 dag malin,
1 torebka kisielu malinowego
Piana migdałowa:
4 białka,
1 szklanka cukru,
10 dag mielonych migdałów.
Jak to robimy?
Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Robimy masę: maliny mieszamy z kisielem (w proszku), układamy na cieście.
Ubijamy pianę z białek i cukru, delikatnie łączymy z migdałami. Układamy pianę na malinach.
Pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni.
Smacznego!
Źródło: KUCHNIA 8-2011
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/07/tarta-malinowa.html