Wykonanie
Lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis na paję
malinową, specjalność krakowskiej
cukierni Starowiczów (którą niebawem mam zamiar odwiedzić i spróbować oryginalnego ciasta, o czym na pewno Wam opowiem).
Składniki :Ciasto :250 g
mąki,140 g
masła,70 g
cukru pudru,szczypta
soliMasa malinowa:30 dag
malin,1 torebka
kisielu malinowegoPiana migdałowa:4
białka,1 szklanka
cukru,10 dag mielonych
migdałów.Jak to robimy?Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem
mąkę z
masłem. Dodajemy
sól i
cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.Robimy masę:
maliny mieszamy z
kisielem (w proszku), układamy na cieście.
Ubijamy pianę z
białek i
cukru, delikatnie łączymy z
migdałami. Układamy pianę na malinach.
Pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni.
Smacznego!Źródło: KUCHNIA 8-2011