ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec makowo-czekoladowy

Przekładaniec makowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
mak w puszce 900 gramów
śmietana gęsta 1200 mililitrów
galaretka cytrynowa 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
herbatniki 200 gramów
gotowa masa czekoladowa do tortów 1 sztuk
ananasy w puszce 1 sztuk
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
czekolada w proszku 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu czekoladowego: do naczynia dać 4 całe jajka (o temperaturze pokojowej), dodać 4 łyżki cukru, 10 gr cukru waniliowego,szczyptę soli i ubijać mikserem na puch (dość długo). Wymieszać 4 łyżki mąki tortowej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 2 łyżeczkami czekolady w proszku. Tę mieszankę powoli wsypywać do ubitych jajek i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyró3wnać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Wykonanie masy makowej: mak z puszki wyłożyć do miseczki i dobrze wymieszać. Mak wyłożyć na zimny biszkopt i wyrównać. Wykonanie masy śmietanowej: Wcześniej przygotować galaretkę cytrynową ( może być inna) wg przepisu na opakowaniu (do przygotowania tej galaretki można wykorzystać zalewę z ananasów). Zastygniętą galaretkę pociąć , łyżeczką na drobne kawałeczki. Gęstą śmietanę wymieszać mikserem z 10 gr cukru waniliowego i z cukrem do smaku oraz z 2 łyżkami soku cytrynowego. 3 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w kilku łyżkach śmietany i powoli wlewać do pozostałej, cały czas ubijając mikserem, tak długo, aż śmietana się ubije. Do ubitej śmietany wsypać galaretkę w kawałeczkach i dobrze łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na mak i wyrównać, a na to rozłożyć herbatniki. Przygotowanie masy czekoladowej: masę czekoladową należy wykonać wg przepisu na opakowaniu i równo rozłożyć na herbatnikach. Ananasy odcedzić z zalewy, pokroić na drobne kawałeczki i rozłożyć na masie czekoladowej. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki. Złożenie ciasta: biszkopt czekoladowy - mak - bita śmietana - herbatniki - masa czekoladowa - ananasy - wiórki kokosowe.
Uwagi:
Zimny biszkopt umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na nim kolejno warstwami złożyć ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4295/Przekladaniec-makowo-czekoladowy