Wykonanie
To ciasto w wersji ciemnej już się u mnie pojawiło. A ponieważ potrzebowałam czegoś szybkiego i smacznego sięgnęłam po ten przepis Eli ponownie, tym razem w jego jasnej, równie smacznej odsłonie. Ciasto z
nektarynkami robi się błyskawicznie, niestety błyskawicznie też znika. Bardzo słodkie, ale dodatek nektaryne k nieco neutralizuje tą
słodycz, choć odjęcie dwóch łyżek
cukru i posypanie nim wierzchu ciasta, to dobry pomysł i następnym razem na pewno tak zrobię. Oczywiście zamiast
nektarynek można użyć innych
owoców. Polecam.
125 g
masła, miękkiego10 łyżek
cukru3
jajkaszczypta
soli10 łyżek
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia500 g
nektarynekWszystkie składniki ucieramy mikserem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone
nektarynki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 40 minut.