ßßß
przepis na ok. 8–9 sconesBezglutenowyZawiera:JajaNabiałScones najlepiej zjeść tego samego dnia. Możesz również przygotować wersję na słodko, na podwieczorek do herbaty lub drugie śniadanie.1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. 2. Masło pokrój w niewielką kostkę, dodaj do mąki i wetrzyj palcami. 3. Jajka roztrzep z jogurtem trzepaczką. 4. W misce zrób wgłębienie i wlej masę jajeczną. 5. Całość ugniataj, aż powstanie ciasto. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniataj. 6. Ciasto rozwałkuj na 2 cm placek i wycinaj okrągłe bułeczki (użyłam do tego 7 cm foremki do wycinania ciasteczek). 7. Wycięte scones układaj na papierze do pieczenia, a przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. 8. Piecz ok. 10–12 minut w 220°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.


Gryczane muffiny z bezamiHiszpański omlet z warzywami