Wykonanie
300 g
miksu mąki bezglutenowej np. chlebowej4 łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowego½ łyżeczki
soli100 g niesolonego
masła2
jajka + 1 dodatkowe do posmarowania125 g
jogurtumąka ryżowa lub kukurydziana do podsypania

przepis na ok. 8–9 sconesBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałScones najlepiej zjeść tego samego dnia. Możesz również przygotować wersję na słodko, na podwieczorek do
herbaty lub drugie śniadanie.1.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i
solą do dużej miski. 2.
Masło pokrój w niewielką kostkę, dodaj do
mąki i wetrzyj palcami. 3.
Jajka roztrzep z
jogurtem trzepaczką. 4. W misce zrób wgłębienie i wlej masę jajeczną. 5. Całość ugniataj, aż powstanie ciasto. Przełóż na posypaną
mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniataj. 6. Ciasto rozwałkuj na 2 cm placek i wycinaj okrągłe bułeczki (użyłam do tego 7 cm foremki do wycinania
ciasteczek). 7. Wycięte scones układaj na papierze do pieczenia, a przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym
jajkiem. 8. Piecz ok. 10–12 minut w 220°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.




Gryczane muffiny z
bezamiHiszpański omlet z warzywami