Wykonanie
Gorąco... Popołudniowa drzemka wypada nam w samo południe. Szukam, z
wózkiem, cienia w lesie. Pachnie latem, choć do lata jeszcze trochę. Wracając kupujemy
truskawki - pierwsze tej wiosny. Kuszą bukieciki konwalii. Zostało mi jeszcze trochę
rabarbaru. Na blogu "Kuchnia pełna smaków" znajduję przepis na
kisiel rabarbarowy. Pyszny na gorąco, ale w taką pogodę lepszy na zimno :)Składniki:(na 4 porcje)200 g
rabarbaru10 soczystych
truskawekniepełne 0,5 szklanki
cukru *(najlepiej brązowy, bo jest mniej słodki)2 szklanki
wody2 łyżki
mąki ziemniaczanejwoda do rozrobienia
mąkikilka
goździkówUmyte i pokrojone
owoce zasypujemy
cukrem i zalewamy
wodą. Dodajemy
goździki. Gotujemy, aż
owoce się rozpadną. Wyjmujemy
goździki.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance z
wodą. Wlewamy do gotujących się
owoców, cały czas mieszając. Zdejmujemy całość z ognia.
Podajemy na gorąco lub zimno :)