ßßß
Składniki :50 g kakao,150 ml wody,2 łyżeczki likieru amaretto,200 g drobnego cukru trzcinowego,2 łyżki żelatyny w proszku,2 łyżeczki pasty waniliowej (dałam olejek waniliowy),125 ml syropu kukurydzianego (kupiłam tutaj),125 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej.Wykonanie :Kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i głębokości 6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć sporą ilością kakao.W małym rondelku umieścić wodę, likier, cukier oraz żelatynę i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i wymieszać.Masę przelać do naczynia miksera, dodać syrop kukurydziany i ubić na sztywną pianę; może to trwać do 12 minut.Tymczasem stopić czekoladę w żaroodpornej miseczce, ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą. Upewnić się, że dno miski nie dotyka wrzącej wody. Studzić kilka minut, a następnie przelać do ubitej pianki i zamieszać.Masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię wilgotną łopatką. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, bu stężała.Deskę do krojenia oprószyć niewielką ilością kakao, a resztę przesiać do płytkiej miski. Wyłożyć piankę na deskę i pokroić w niewielką kostkę. Nadziewać na widelec i obtaczać w kakao.