Wykonanie
Pianki dla dorosłych bo z
alkoholem. Nie jestem pewna czy finalny twór mojej produkcji ma właściwą piankowatość i konsystencję, ale jest smaczny, więc zdecydowałam się zamieścić przepis. Pochodzi on z książki, o której wcześniej
pisałam „
Czekolada. Kuszące przepisy” autorstwa Eric`a Lanlard`a .

Składniki :50 g
kakao,150 ml
wody,2 łyżeczki
likieru amaretto,200 g drobnego
cukru trzcinowego,2 łyżki
żelatyny w proszku,2 łyżeczki pasty waniliowej (dałam
olejek waniliowy),125 ml
syropu kukurydzianego (kupiłam tutaj),125 g
gorzkiej czekolady, grubo posiekanej.Wykonanie :Kwadratową formę do pieczenia o
boku 20 cm i głębokości 6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć sporą ilością
kakao.W małym rondelku umieścić
wodę,
likier,
cukier oraz
żelatynę i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
wanilię i wymieszać.Masę przelać do naczynia miksera, dodać
syrop kukurydziany i ubić na sztywną pianę; może to trwać do 12 minut.Tymczasem stopić
czekoladę w żaroodpornej miseczce, ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się
wodą. Upewnić się, że dno miski nie dotyka wrzącej
wody. Studzić kilka minut, a następnie przelać do ubitej pianki i zamieszać.Masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię wilgotną
łopatką. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, bu stężała.Deskę do krojenia oprószyć niewielką ilością
kakao, a resztę przesiać do płytkiej miski. Wyłożyć piankę na deskę i pokroić w niewielką kostkę. Nadziewać na widelec i obtaczać w
kakao.