ßßß Cookit - przepis na Herbatniki z cytryną i polentą

Herbatniki z cytryną i polentą

nazwa

Wykonanie

Patrząc na śnieg za oknem ogarnia mnie rozpacz – potrzebuję rozpaczliwie i natychmiast słońca, zieleni i błękitu. Szaruga mnie dobija. Na pociechę upiekłam coś słonecznego, pachnącego cytrynąherbatniki z cytryną i polentą – chrupiące i aromatyczne. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.
Składniki :
300 g mąki,
200 g masła,
150 g mąki kukurydzianej,
150 g cukru,
4 żółtka,
tarta skórka z 2 cytryn,
szczypta soli.
Wykonanie :
Utrzeć cukier z miękkim masłem i tartą skórką z cytryn, aż powstanie jasny krem. Po jednym dodać żółtka, wsypać mąkę i sól. Wymieszać wszystko i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm, wyciąć herbatniki, ułożyć na blasze i piec w temp. 200 st, C przez około 10 minut, aż herbatniki zaczną się rumienić.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2103