Wykonanie
Patrząc na śnieg za oknem ogarnia mnie rozpacz – potrzebuję rozpaczliwie i natychmiast słońca, zieleni i błękitu. Szaruga mnie dobija. Na pociechę upiekłam coś
słonecznego, pachnącego
cytryną –
herbatniki z
cytryną i polentą – chrupiące i aromatyczne. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.
Składniki :300 g
mąki,200 g
masła,150 g
mąki kukurydzianej,150 g
cukru,4
żółtka,
tarta skórka z 2
cytryn,szczypta
soli.Wykonanie :Utrzeć
cukier z miękkim
masłem i tartą
skórką z cytryn, aż powstanie jasny krem. Po jednym dodać
żółtka, wsypać
mąkę i
sól. Wymieszać wszystko i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm, wyciąć
herbatniki, ułożyć na blasze i piec w temp. 200 st, C przez około 10 minut, aż
herbatniki zaczną się rumienić.