ßßß
Składniki :175 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g miękkiego ma175 g drobnego cukru1 łyżka świeżo startego obranego imbiru3 jajka roztrzepane400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka brązowego cukruWykonanie :Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 – 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.