ßßß Cookit - przepis na Bułeczki – serduszka drożdżowe z cynamonem

Bułeczki – serduszka drożdżowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na stronie cincin. Podany przez Bajaderkę. Widząc tyle pozytywnych opinii musiałam je upiec. I… sukces! Boję się ciast drożdżowych bo często mi nie wychodzą. Tutaj wszystko się udało – do tego okazało się, że bułeczki są przepyszne – pulchne i aromatyczne. Posypka z cukru i cynamonu dopełnia całości.
Blog Wypiecz Wymaluj ma już 500 fanów na FB – baaardzo się cieszę i dziękuję!
Składniki :
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego,
220 ml (7/8 szklanki) ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki amoniaku (niekoniecznie),
2 3/4 szklanki mąki,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
drobniutki cukier kryształ.
Wykonanie :
Dodać wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) do sporej miski i wyrobić na dość gładkie ciasto, nie dłużej niż 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielić na 20 części , z każdej uformować wałeczek długości około 30cm i formować z nich serduszka (jakby zaokrąglona litera „M”, a potem łączyć nóżki w szpic). Układać serduszka na posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i pozwolić im lekko się napuszyć przez 30 minut. Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, aż będą złociste. Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarować roztopionym masłem i posypać cukrem (może być cukier z cynamonem).
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1880