Wykonanie
Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka.Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu, wtedy piecze się patyczki.
2 i 3/4 szklanki
mąki7/8 szklanki ciepłego
mleka2 i 1/2 łyżeczki suchych
drożdży7 łyżek rozpuszczonego
masła, lekko przestudzonego1
jajko2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 lyzeczki
amoniakudodatkowo:2 łyżki roztopionego
masłacukier kryształWszystkie składniki dać do większej miski i wyrobić gładkie ciasto., Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić (np. na 32 częśći) i uformować wałeczki. Każdy posmarować roztopionym
masłem i obsypać
cukrem. Ukladac na blaszce wyłożonej papierem do piczenia, przykryc i pozostawić kilkanaście minut do napuszenia.Piec ok. 10 min w temperaturze 225 stopni, az
beda zlociste.