Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie cincin. Podany przez Bajaderkę. Widząc tyle pozytywnych opinii musiałam je upiec. I… sukces! Boję się
ciast drożdżowych bo często mi nie wychodzą. Tutaj wszystko się udało – do tego okazało się, że bułeczki są przepyszne – pulchne i aromatyczne. Posypka z
cukru i
cynamonu dopełnia całości.Blog Wypiecz Wymaluj ma już 500 fanów na FB – baaardzo się cieszę i dziękuję!
Składniki :2 1/2 łyżeczki suchych
drożdży,7 łyżek rozpuszczonego
masła, lekko przestudzonego,220 ml (7/8 szklanki) ciepłego
mleka,1
jajko,2 łyżki
cukru,1/2 łyżeczki
soli,1/2 łyżeczki
amoniaku (niekoniecznie),2 3/4 szklanki
mąki,2 łyżki rozpuszczonego
masła,drobniutki
cukier kryształ.Wykonanie :Dodać wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) do sporej miski i wyrobić na dość gładkie ciasto, nie dłużej niż 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Ciasto podzielić na 20 części , z każdej uformować wałeczek długości około 30cm i formować z nich serduszka (jakby zaokrąglona litera „M”, a
potem łączyć nóżki w szpic). Układać serduszka na posmarowanej
masłem lub wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i pozwolić im lekko się napuszyć przez 30 minut. Piec 9 minut w temperaturze 225 st.C, aż będą złociste. Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarować roztopionym
masłem i posypać
cukrem (może być
cukier z
cynamonem).