Wykonanie
Robiłam te
ciasteczka kilkukrotnie i zawsze znikały błyskawicznie. Bardzo lubię ich kruchość i aromat – cudowne połączenie
imbiru i
pomarańczy. Przepis pochodzi ze strony BBCgoodfood. W oryginale wykonane są jako witrażyki – jeśli ktoś ma ochotę zrobić je zgodnie z oryginałem wystarczy pokruszyć landrynki i wsypać do wyciętego środka
ciasteczka.
Ciasteczka nalezy piec w kazdym przypadku na papierze do pieczenia – w przypadku witrażyków zaczekac aż
ciasteczka całkiem wystygną.

Składniki :
olej słonecznikowy do natłuszczenia lub papier do pieczenia175g
mąki pszennej, plus trochę na podsypywania1 łyżeczka utartego
imbiru1/2 łyżeczki
soliskórka otarta z jednej
pomarańczy100g zimnego
masła, pokrojonego na małe kawałki50g jasnego
brązowego cukru1 łyżka
mlekaWykonanie :Zmieszać wszystkie składniki i zagnieść – włożyć na około 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy, wykrawać kształty, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarować
olejem i piec bezpośrednio na blaszce (polecam papier). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
