Wykonanie
Oryginalny przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl", ja jednak postanowiłam go trochę urozmaicić. Odrobina
kakao zmieniła te
banalne batoniki w naprawdę niebanalną
słodycz.U mnie w wersji wegańskiej (same batoniki).
Z dżemem porzeczkowym i creme fraiche, w sam raz na śniadanie.

Na 8 batoników:3/4 szklanki
miodu (ja użyłam gryczanego - mojego ulubionego!)120 ml
oliwy z oliwek extra vergine1 3/4 szklanki
płatków owsianych górskich1
laska wanilii2 łyżeczki dobrego gatunkowo
kakao
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miód wlać do garnka,
laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do
miodu. Postawić na wolnym ogniu i podgrzać, ale nie zagotowywać! Ściągnąć z ognia, dodać
oliwę i wymieszać.
Płatki owsiane połączyć razem z
kakao. Dodać do
miodu z
wanilią i
oliwą, dokładnie wymieszać.Foremkę keksówkę wysmarować
oliwą, wyłożyć masę owsianą i dokładnie ugnieść.Piec ok 25-30 minut.Lekko przestudzone ciasto pokroić na 8 kwałków.Fantastycznie smakują z
dżemem porzeczkowym i creme fraiche, popijane latte.Najlepiej na tarasie :)