ßßß
Składniki :1 1/3 szklanki mąki razowej,1/4 szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki soli,2 łyżki płatków owsianych (można lekko zmielić),1/3 kostki masła,1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego),1/3 szklanki mleka.Wykonanie :Przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Wsypać płatki owsiane. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominało bułkę tartą. Dodać cukier i tyle mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie. Ugnieśc kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować blachę. Rozwałkować ciasto do grubości 6 mm. Wykroić foremką krążki o średnicy 4 cm. Układać ciasteczka na blasze, w odstępach 3 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15-20 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko. Przełożyć na metalową kratkę by ostygły.