ßßß Cookit - przepis na Polska zupa jajeczna

Polska zupa jajeczna

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z miesięcznika „Kuchnia” – fantastyczna zupa. Na pewno będzie stałym gościem na wielkanocnym stole.
W stosunku do oryginalnego przepisu – zmniejszyłam składniki o połowę. Poniżej już zmiejszone wartości.
25 dag bekonu lub boczku pokrojonego w plasterki
18 jajek na twardo pokrojonych w plasterki
25 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki
25 dag szynki pokrojonej w kostkę
chrzan do smaku
Boczek wysmażamy na sychej patelni na chrupkko, łamiemy na nieduże kawałki. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy jajka, kiełbasę i szynkę. zalewamy gorącą wodą. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu tak długo, aż żółtka jajek się rozpuszczą i zagęszczą zupę. Podajemy z chrzanem. Dodatkowo doprawiłam zupę wegetą.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=99