ßßß
Składniki :250 g masła w temperaturze pokojowej,110 g ciemnego brązowego cukru,225 g mąki,75 g mąki kukurydzianej (sądzę, że można ją również zastąpić mąką ziemniaczaną),2 łyżeczki imbiru w proszku,1 łyżeczka przyprawy do piernika,1/4 łyżeczki mielonych goździków,krem brandy100 g masła w temperaturze pokojowej,110 g cukru pudru,2 łyżki brandy.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać wymieszane razem suche składniki. Odrywać kawałki ciasta (u mnie każda po około 23 g) układać na blasze i spłaszczać lekko widelcem odbijając u góry wzorek. Układać kulki w odstępach 3 cm od siebie. Piec około 15 minut, studzić na kratce.W międzyczasie przygotować krem brandy.Ubić masło z cukrem pudrem, dodać brandy i ubić dokładnie.Przekładać ciastka.Nieprzełożone ciastka można przechowywać około tygodnia w szczelnym próżniowym pojemniku, przełożone kilka dni w lodówce.