Wykonanie
kolejny ciekawy pomysł na wypiek z książki „The Australian Women`s Weekly. The
Cake Stall”.

Składniki :250 g
masła w temperaturze pokojowej,110 g ciemnego
brązowego cukru,225 g
mąki,75 g
mąki kukurydzianej (sądzę, że można ją również zastąpić
mąką ziemniaczaną),2 łyżeczki
imbiru w proszku,1 łyżeczka
przyprawy do piernika,1/4 łyżeczki mielonych
goździków,krem
brandy100 g
masła w temperaturze pokojowej,110 g
cukru pudru,2 łyżki
brandy.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić
masło i
cukier na puszystą masę. Dodać wymieszane razem suche składniki. Odrywać kawałki ciasta (u mnie każda po około 23 g) układać na blasze i spłaszczać lekko widelcem odbijając u góry wzorek. Układać kulki w odstępach 3 cm od siebie. Piec około 15 minut, studzić na kratce.W międzyczasie przygotować krem
brandy.Ubić
masło z
cukrem pudrem, dodać
brandy i ubić dokładnie.Przekładać
ciastka.Nieprzełożone
ciastka można przechowywać około tygodnia w szczelnym próżniowym pojemniku, przełożone kilka dni w lodówce.
