Wykonanie
Smalec wegetariański zawsze robi wrażenie na nie wegetariańskiej części świata. Wielu naszym degustatorom trudno uwierzyć, że to naprawdę jest
smalec bez
smalcu i zawiera tylko
oleje roślinne. Niegdy nie
jadłam prawdziwego, więc polegam na opinii naszych przemiłych uszestników szkoły gotowania, czy innych spotkań. Kluczem do
smalcowego sukcesu będzie bardzo dobrze usmażona
cebulka,
czosnek, jabłuszko, …ale może najważniesze – dobry
olej kokosowy. Co to znaczy? To znaczy, że musimy kupić taki, który nie będzie miał bardzo intensywnego smaku
kokosa, najlepiej rafinowany, a nie ten tzw. extra virgin.Życzę Wam udanego smalcowania.:)
Składniki:1
cebula drobno pokrojona3 ząbki zmiażdżonego
czosnku¼ szklanki
olejuCebulę podsmażyć na rumiano na patelni z niewielką ilością
oleju, a następnie dodać:1/3 szklanki tłuszczu
palmowego1 starte jabłuszko1/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich½ łyżeczki
soli1 łyżka złotego
siemienia lnianego (opcjonalnie)
przyprawa warzywnaPodgrzać, gdy tłuszcz się rozpuści wymieszać, zdjąć z ognia, wlać do pojemnika i schłodzić.Jeżeli macie taką możliwość, to możecie dodać pod koniec smażenia 2 plasterki wegetariańskiego
bekonu lub proteiny sojowej o smaku
bekonu.