Wykonanie
Moim zdaniem idealny hummus to taki, w którym delikatnie czuć smak tahini i
soku z cytryny. Choć próbowałam go od różnych producentów najbardziej smakuje mi ten własnej roboty. Poza tym, sama świadomość, że moja
cieciorka nie była gotowana na sodzie mobilizuje mnie do robienia tej pasty w domu. Okazuje się, że aby uzyskać idealnie miękką, rozgotowaną
cieciorkę wcale nie trzeba dodawać do jej gotowania
sody. Taki sam efekt można uzyskać gotując ją w garnku pod ciśnieniem (presurre cooker/szybkowar) i to nie przez godzinę ale ok. 30 min. Wybór należy do Was, ale moim zdaniem lepiej obyć się bez
sody.

Składniki:2 szklanki ugotowanej
cieciorki2 łyżki
oleju z
oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżka tahini3 łyżki
soku z cytrynywoda (najlepiej użyć tę od gotowania
cieciorki) – dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję gładkiej masyWykonanie:Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę.Podajmy jako dip do warzyw albo pastę do
chleba.