Wykonanie
Cieciorka jest idealna do tworzenia różnych wariacji past kanapkowych. Jest tak smaczna po ugotowaniu w osolonej wodzie, że czasami muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść całej prosto z garnka zanim cokolwiek z niej zrobię.Nieskomplikowaność tego przepisu powinna Was zachęcić do własnych eksperymentów. Wiele przepisów proponuje gotowanie
cieciorki z dodatkiem
sody oczyszczonej, rozgotowuje się wówczas na miękko. Proponuję jednak – zamiast dodatkowej chemii – ugotowanie jej w szybkowarze. Zdecydowanie zdrowiej, a efekt ten sam. Do zmiksowania trzeba będzie dodać trochę
wody. Najlepiej jest użyć tę, w której
cieciorka była gotowana.

Składniki:1 szkalnka ugotowanej
ciecierzycy (garbanzo, cheak peas)1 ząbek
czosnku1,5 łyżeczki tahini (
masło sezamowe)
sól,
pieprzok 1/2 do 3/4 szklanki
wody (użyłam
wodę, w której gotowana była
cieciorka) dodajemy tyle
wody aby uzyskać pożądaną konsystencję3-4 kawałki
suszonych pomidorów w
oleju2 łyżki
oleju (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystko zmiksowałam w blenderze doprawiając do smaku
solą pieprzem i odrobiną
pieprzu cayenne (kajeński).Pastę można przechowywać w lodówce do 4 dni, nie sądzę jednak, żeby tak długo przetrwała.Jeżeli nie mamy ochoty albo czasu na robienie pasty to zawsze można kupić tutaj .
