Wykonanie
środa, 11 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »W końcu pojawiły się aromatyczne, pyszne
pomidory. Staram się więc wykorzystywać je na wiele sposobów. Ostatnio stawiam na kuchnię lekką i bezglutenową i taki właśnie jest też ten przepis.
Pomidory, których używamy do faszerowania muszą być twarde i mało soczyste.Składniki:8 średniej wielkości
pomidorówpuszka
tuńczyka w sosie własnympół szklanki pokrojonego w półplasterki
porasól i
pieprzłyżka
oliwykulka
mozzarelliPomidory myjemy. Odcinamy góry i odkładamy. Łyżeczką lub łyżką wydrążamy środek każdego
pomidora. Siekamy i przekładamy do miseczki.
Tuńczyka odsączamy z
wody. Dodajemy do miseczki razem z pokrojonym
porem i łyżką
oliwy. Doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy.Na spód każdego
pomidora kładziemy plasterek
mozzarelli. Nakładamy farsz. Na wierzch kładziemy kolejny plasterek
mozzarelli i przykrywamy
pomidory odciętą górą.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i zapiekamy przez 20 minut.Pieczone
pomidory możemy podać na przykład z
sałatą. Smacznego!