ßßß Cookit - przepis na Pieczone pomidory z tuńczykiem

Pieczone pomidory z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

środa, 11 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
W końcu pojawiły się aromatyczne, pyszne pomidory. Staram się więc wykorzystywać je na wiele sposobów. Ostatnio stawiam na kuchnię lekką i bezglutenową i taki właśnie jest też ten przepis. Pomidory, których używamy do faszerowania muszą być twarde i mało soczyste.
Składniki:
8 średniej wielkości pomidorów
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół szklanki pokrojonego w półplasterki pora
sól i pieprz
łyżka oliwy
kulka mozzarelli
Pomidory myjemy. Odcinamy góry i odkładamy. Łyżeczką lub łyżką wydrążamy środek każdego pomidora. Siekamy i przekładamy do miseczki. Tuńczyka odsączamy z wody. Dodajemy do miseczki razem z pokrojonym porem i łyżką oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na spód każdego pomidora kładziemy plasterek mozzarelli. Nakładamy farsz. Na wierzch kładziemy kolejny plasterek mozzarelli i przykrywamy pomidory odciętą górą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i zapiekamy przez 20 minut.
Pieczone pomidory możemy podać na przykład z sałatą. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/warzywa-faszerowane/pieczone-pomidory