ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w ziołach i płatkach kwiatów

Pstrąg w ziołach i płatkach kwiatów

nazwa

Wykonanie

piątek, 7 Wrzesień 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Pieczony w folii. Soczysty i aromatyczny. Pachnący…niezwykle. Obtoczony w domowej roboty mieszance ziół zbieranych o różnych porach roku.
Składniki:
filet z pstrąga tęczowego* (bez skóry)
łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
kilka płatków nagietka
kilka listków bazylii
1/2 ząbka czosnku (bardzo drobno posiekanego)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka suszonej czerwonej papryki w płatkach
sól
*pstrąg tęczowy ma delikatne, podobne do łososia mięso i co najważniejsze mało ości
Wszystkie zioła mieszamy i obtaczamy w nich filet z pstrąga. Ilość ziół jest dowolna, im więcej tym bardziej intensywny smak. Rybę posypujemy solą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, pod koniec pieczenia możemy lekko rozchylić folię, żeby ryba mocniej się przypiekła.
Smacznego.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/pstrag-pieczony-w-ziolach-i-platkach-kwiatow