Wykonanie
piątek, 7 Wrzesień 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Pieczony w folii. Soczysty i aromatyczny. Pachnący…niezwykle. Obtoczony w domowej roboty mieszance
ziół zbieranych o różnych porach roku.Składniki:filet z
pstrąga tęczowego* (bez skóry)łyżeczka suszonych kwiatów lawendykilka
płatków nagietkakilka listków
bazylii1/2 ząbka
czosnku (bardzo drobno posiekanego)2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka suszonej
czerwonej papryki w płatkach
sól*
pstrąg tęczowy ma delikatne, podobne do
łososia mięso i co najważniejsze mało ościWszystkie
zioła mieszamy i obtaczamy w nich filet z
pstrąga. Ilość
ziół jest dowolna, im więcej tym bardziej intensywny smak.
Rybę posypujemy
solą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, pod koniec pieczenia możemy lekko rozchylić folię, żeby
ryba mocniej się przypiekła.Smacznego.