ßßß Cookit - przepis na Jabłka po normandzku

Jabłka po normandzku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka winne 8 sztuk
cukier 8 kostek
galaretka porzeczkowa 8 kostek
cukier waniliowy 1 sztuk
wódka 30 mililitrów
sok jabłkowy 30 mililitrów
masło 6 dekagramów
śmietana 0.5 szklanek
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, do każdego włożyć do środka kawałek cukru, wlać trochę wódki, wsypać cukru waniliowego, na to położyć małą łyżeczkę galaretki porzeczkowej i wiórek masła. Resztę masła rozgrzać w szybkowarze, ułożyć w nim ciasno jabłka, wlać sok jabłkowy i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po rozłożeniu wraz z sosem do kompotierek polać śmietanką. Podawać z kruchymi ciasteczkami.
Uwagi:
Wódka - najlepiej kalwadosu
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1332/Jablka-po-normandzku