Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 2.5 kilogramów
sos brunatny 5 szklanek
sól gruboziarnista 10 łyżek deserowychWykonanie:
Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć tłuszcz. Odciąć skrzydełka i szyjkę. Wypłukać, osuszyć czystą ściereczką. Natrzeć
solą (10 łyżek) z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić na noc w lodówce. Dokładnie wypłukać. Duży garnek napełniony 5-6 litrami
wody doprowadzić do wrzenia, włożyć ptaka, gotować aż pokażą się szumowiny. Wyjąć, starannie spłukać
kaczkę zimną
wodą. 5 szklanek sosu wlać do małej brytfanny, zagotować, włożyć
kaczkę, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 1/2 - 1 ľ godz. Obracając 2 - 3
razy. Wyjąć, przestudzić, pokrajać w małe kawałki, podgrzać w sosie. Podawać na gorąco z sosem i
ryżem jako danie główne lub na zimno z kilkoma łyżkami sosu na przekąskę. Proporcje: dla 4-5 osóbKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: