Wykonanie
« Powrót  
Kasza gryczanaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kasza gryczana 1 szklanek
smalec 3 łyżek stołowychwrzątek 1 . 25 szklanekWykonanie:
Kaszę przebrać, opłukać na sicie wsypać do rondla, w którym uprzednio został mocno rozgrzany
smalec Prażyć, mieszając, tak długo, aż się ziarnka nasycą tłuszczem i lekko zrumienią. Wówczas
kaszę zalać osolonym do smaku wrzątkiem i postawić rondel na małym ogniu. Gdy
kasza wchłonie
wodę, przykryć rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 minut. W ten sposób przyrządzona
kasza jest idealnie sypka. Można też,zamiast
wodą,zalać
kaszę wywarem z
grzybów suszonych,będzie jeszcze lepsza.Uwagi:
kasza gryczana "palona"WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: