ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana

Kasza gryczana

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Kasza gryczana
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kasza gryczana 1 szklanek
smalec 3 łyżek stołowych
wrzątek 1 . 25 szklanek
Wykonanie:
Kaszę przebrać, opłukać na sicie wsypać do rondla, w którym uprzednio został mocno rozgrzany smalec Prażyć, mieszając, tak długo, aż się ziarnka nasycą tłuszczem i lekko zrumienią. Wówczas kaszę zalać osolonym do smaku wrzątkiem i postawić rondel na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, przykryć rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 minut. W ten sposób przyrządzona kasza jest idealnie sypka. Można też,zamiast wodą,zalać kaszę wywarem z grzybów suszonych,będzie jeszcze lepsza.
Uwagi:
kasza gryczana "palona"
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4124/Kasza-gryczana-