ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana do mięsiwa

Kasza gryczana do mięsiwa

nazwa

Wykonanie

Lubicie? Ja bardzo. Za to moje dzieci nie przepadają. Córka zjada w przedszkolu (bo tam nie ma wyjścia), w domu już nie chce. Syn jak może, nie je wcale. Mąż zje, jak trzeba. Muszę jednak przyznać, że ta wersja bardzo mi się spodobała. Kasza jest dużo bardziej sypka, a ja taką właśnie lubię. Przepis z książki "Kuchnia rycerska i sarmacka" w ramach zabawy Gotujemy po polsku pod patronatem zPierwszegoTłoczenia .
Składniki:
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki smalcu
sól
Wykonanie:
W garnku rozpuścić smalec, wsypać kaszę, smażyć mieszając kilka minut. Zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować 30 minut na małym ogniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyłączyć. Wstawić do gorącego piekarnika przykryty garnek na około 1 godzinę. Kaszę podawać polaną stopionym masłem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Kasza-gryczana-do-miesiwa.html