Wykonanie
Lubicie? Ja bardzo. Za to moje dzieci nie przepadają. Córka zjada w przedszkolu (bo tam nie ma wyjścia), w domu już nie chce. Syn jak może, nie je wcale. Mąż zje, jak trzeba. Muszę jednak przyznać, że ta wersja bardzo mi się spodobała.
Kasza jest dużo bardziej sypka, a ja taką właśnie lubię. Przepis z książki "Kuchnia rycerska i sarmacka" w ramach zabawy Gotujemy po polsku pod patronatem zPierwszegoTłoczenia .


Składniki:2 szklanki
kaszy gryczanej3 łyżki
smalcusólWykonanie:W garnku rozpuścić
smalec, wsypać
kaszę, smażyć mieszając kilka minut. Zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować 30 minut na małym ogniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyłączyć. Wstawić do gorącego piekarnika przykryty garnek na około 1 godzinę.
Kaszę podawać polaną stopionym
masłem.

/wydrukuj przepis/