Wykonanie


Składniki :250 g
smalcu gęsiego, kupionego w sklepie ze zdrową żywnością1 spory pęczek
natki pietruszkiPrzygotowanie :
Natkę drobno pokroić,
smalec przelać do garnuszka, postawić na ogniuGdy się rozpuści, ogień zmniejszyć i smażyć około 20 min., po tym czasie zostawić pod przykryciem na godzinęPo tym czasie ponownie rozgrzać i przecedzić, przelewając do słoiczka z przykryciem, po przestygnięciu wstawić do lodówki.Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Zdrowie na co dzień "WAŻNE :"
Smalec jest pyszny i niezwykle zdrowy - rozgrzewa przede wszystkim nerki, a więc uruchomi ciepło w organizmie. Polecam szczególnie młodym , zziębniętym, znerwicowanym, którzy nie mają siły do życia. Nie podnosi cholesterolu czy trójglicerydów. Można spożywać go z
bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet ciężko chorym nie zaszkodzą " - tyle autorka.Wkrótce podam przepis na placuszki
ziołowe.Nie unikajmy zdrowych tłuszczy, ponieważ potrzebne są to prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego .
Smalec jest niezwykle delikatny, dla mnie smaczny, a subtelny lekko zielony kolor zawdzięcza właśnie
natce...