Wykonanie
To jest chyba mój najciekawszy wynalazek kulinarny, który był efektem pospiechu i braku czasu, a także spadku formy. Gotowałam tego dnia bigos na Wielkanoc , wiadomo- sporo z tym pracy. Najpierw włożyłam do garnka
kiszoną kapustę z
grzybami i
mięsem, doprawiłam
zielem angielskim,
liściem laurowym i jałowcem . Czekało mnie jeszcze szatkowanie
słodkiej kapusty, obsmażenie
mięsa do niej a jednocześnie chciałam zrobić
wędlinę ze
schabu z końcówką
polędwicy do kanapek. Zwykle obsmażam
schab i duszę w rondlu, albo piekę w piekarniku . I wtedy mój wzrok padł na metalowy durszlak, w którym odcedzałam
kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Pasuje on do garnka, w którym zaczynał się gotować bigos, więc niewiele myśląc , lekko posmarowałam tłuszczem jego dno, włożyłam przyprawiony
schab i przykryłam pokrywką , zaglądając od czasu do czasu i przewracając go , by równomiernie się ugotował na parze:
około 60 dkg
schabusól,
pieprz,
majeranekoregano,
pieprz ziołowy białowieski
Mięso nacieramy
solą,
pieprzem i ulubionymi
przyprawami. Umieszczamy na sicie nad gotującą się potrawą o wyrazistym smaku – u mnie to byłam
kapusta z
grzybami i
mięsem do bogosu, ale może to być też zupa warzywna czy nawet rosół. Mam zamiar wypróbować
pierś kurczaka na
wędlinę właśnie gotując ją nad rosołem, a nie w wywarze, jak to dotychczas robiłam.
Mięso obracamy , by równomiernie się „uparowało”. Dbamy też o to, co w garnku, by
kapusta czy warzywa się nie przypaliły.Takie
mięso jest po wystudzeniu niezwykle soczyste i delikatne. Smak
kapusty z
grzybami był tylko leciutko wyczuwalny, ale aromat takiej
wędliny jest wart zapamiętania.Ja zrobiłam tą
wędliną niespodziankę dzieciom, które przyjechały na śniadanie przed wyjazdem na rodzinną uroczystość. Na zdjęciu u góry wpisu to ta po lewej stronie, towarzyszą jej roladki
z piersi kurczaka z
suszonymi pomidorami i
serami i przepyszne
Sery Grądzkie , które nabyłam na poznańskim Zielonym Targu. Dodatkiem była moja
konfitura z jarzębiny z
jabłkami i
sałatka z zielonych
ogórków z domowym
octem .Jestem bardzo zadowolona, że z pośpiechu i braku czasu wpadłam na tak nietypowy pomysł na domową
wędlinę. Chyba następną ugotuję nad barszczykiem , ciekawa jestem efektu.Smacznego !
(Odwiedzone 47
razy, 1 dzisiaj)