Wykonanie
Masz ochotę na klasyczne ciasto
czekoladowe, ale w wersji nieco zmodyfikowanej? Co powiesz na połączenie
czekolady,
bananów i
masła orzechowego? To prawdziwa cukiernicza poezja, która będzie niebywałą przyjemnością dla podniebienia. Zaletą tego wypieku jest nie tylko wyśmienity smak, ale również nieskomplikowany i prosty w przygotowaniu przepis. Sprawdź, jak wykonać brownie z
bananami i
masłem orzechowym.Jeśli kiedykolwiek miałeś możliwość spróbowania klasycznego ciasta
czekoladowego, doskonale zdajesz sobie sprawę, w czym tkwi jego fenomen. Prawdziwe brownie jest mocno
czekoladowe, ciężkie i rozpływające się w ustach. Dodatek
bananów oraz
masła orzechowego czynią go jeszcze bardziej wyrazistym i nieco egzotycznym.Jak przygotować ciasto
czekoladowe z
bananami i
masłem orzechowym?Przepis na brownie z
bananami i
masłem orzechowym właściwie niewiele się różni od klasycznej receptury. Nadal łatwo i szybko możesz je przygotować – bez korzystania z wielu sprzętów kuchennych.Niezbędne składniki to:¾ szklanki
mąki pszennej1 szklanka
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel (+ dodatkowa ilość do posypania formy)½ szklanki roztopionego
masła½ szklanki
masła orzechowego (smooth)¾ szklanki
cukru2 dojrzałe
bananyszczypta
soli.Przygotowanie krok po kroku:
Banany pokrój na kawałki, umieść w misce i rozgnieć widelcem.Dodaj
cukier, rozpuszczone
masło i wymieszaj.Wsyp
mąkę,
kakao,
sól i ponownie wymieszaj do połączenia składników.Formę 20×20 cm lub 25×18 cm posmaruj niewielką ilością
masła, a następnie posyp dużą ilością
kakao.Umieść ciasto i wyrównaj powierzchnię.Umieść
masło orzechowe, a następnie rozsmaruj, aby część dostała się w głąb ciasta.Formę wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180oC.Piecz przez ok. 30-35 minut.Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.Jak udekorować brownie z
bananami i
masłem orzechowym?To, jak udekorujesz i podasz ciasto
czekoladowe z
bananami i
masłem orzechowym, zależy wyłącznie od ciebie i twoich upodobań. Do wyboru masz wiele możliwości.
Polewa czekoladowa – to jeden z najprostszych wariantów, szczególnie dla miłośników
czekolady. Prawdziwą polewę najlepiej przygotować z
czekolady mlecznej lub – dla kontrastu – z
czekolady białej – rozpuszczonej w kąpieli
wodnej. Z płynnej
czekolady możesz zrobić na wierzchu esy-floresy lub rozprowadzić polewę na całej powierzchni ciasta.
Cukier puder – uniwersalna dekoracja, która sprawdzi się zawsze. Możesz pokusić się o ozdobienie wypieku poprzez obsypanie
cukrem w konkretny wzór.
Bita śmietana – wierzch ciasta
czekoladowego udekorujesz poprzez wykonanie kleksów z
bitej śmietany. Ubitą na sztywno kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj konkretne kształty, np. rozety.Ciasto
czekoladowe z
bananami i
masłem orzechowym to świetny pomysł na szybki deser – nie tylko dla miłośników
czekolady. Brownie w takiej odsłonie przypadnie do gustu każdemu, kto lubi niebanalne wypieki.