ßßß Cookit - przepis na Mocno owocowy blok czekoladowy

Mocno owocowy blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Blok czekoladowy to obecnie cukierniczy hit. Powrócił do łask po latach niebytu i szybko na nowo zyskał uznanie. Nie ma się czemu dziwić – ma intensywny mleczno-czekoladowy smak i rozpływa się w ustach. Jeśli jednak lubisz eksperymenty cukiernicze sprawdź, jak przyrządzić pełen owoców blok.
Uwielbiasz blok czekoladowy? Przepis na klasyczny przysmak rodem z PRL możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu finalny smak będzie zależeć wyłącznie od ciebie. Zamiast bakalii możesz użyć wyłącznie pokruszonych herbatników albo… dodać owoce w wersji suszonej lub kandyzowanej.
Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na deser z dodatkiem owoców właściwie niewiele się różni. „Baza” pozostaje ta sama, a zmieniają się wyłącznie dodatki.
Niezbędne składniki to:
400 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)
3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
½ szklanki wody
200 g masła
1 szklanka drobnego cukru (może być mniej – w zależności od preferencji)
100 g herbatników
100 g suszonych owoców
100 g owoców kandyzowanych.
Przygotowanie krok po kroku:
Namocz suszone owoce – zalej je wrzącą wodą.
Masło roztop w garnuszku, dodaj wodę, kakao i cukier.
Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia się składników.
Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce umieść mleko w proszku i dodaj pokruszone herbatniki oraz owoce.
Do składników wlej masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do formy keksowej (lub innej dowolnej) wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową.
Deser wstaw do lodówki na kilka godzin – po to, aby składniki połączyły się i związały.
Mocno schłodzony blok czekoladowy z owocami trudno będzie pokroić w równe kawałki. Dlatego przed podaniem musisz go nieco ocieplić – weź to pod uwagę zanim np. zaprosisz gości do stołu.
Jeśli chodzi o owocowy blok czekoladowy, przepis nie sugeruje sposobu podania – tutaj wszystko zależy od ciebie. Jakie masz zatem możliwości?
Polewa czekoladowa
Czekolady nigdy za wiele, dlatego możesz pokusić się o udekorowanie deseru polewą czekoladową. Najprostszy sposób to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie stykało się z powierzchnią wody i aby nie mieszać czekolady w trakcie topienia.
Wierzch możesz udekorować kawałkami kandyzowanych owoców albo posypać wiórkami kokosowymi.
Bita śmietana
Bita śmietana to już klasyk. Blok czekoladowy udekorowany kleksami śmietanki będzie nie tylko prezentował się estetycznie, ale i zapewni większe doznania smakowe.
Do ubijania lepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 36% – większa zawartość tłuszczu oznacza sztywniejszą konsystencję. Uważaj jednak podczas ubijania, aby nie zwarzyć śmietanki.
Cukier puder
Możesz także postawić na 100% prostoty i minimum pracy – wystarczy, że wierzch posypiesz cukrem pudrem. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować pomarańczowy cukier puder.
Jeśli lubisz eksperymenty, wypróbuj owocowy blok czekoladowy. Przepis ten nie zawiedzie cię na pewno!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/mocno-owocowy-blok-czekoladowy