Wykonanie
Blok
czekoladowy to obecnie cukierniczy hit. Powrócił do łask po latach niebytu i szybko na nowo zyskał uznanie. Nie ma się
czemu dziwić – ma intensywny
mleczno-
czekoladowy smak i rozpływa się w ustach. Jeśli jednak lubisz eksperymenty cukiernicze sprawdź, jak przyrządzić pełen
owoców blok.Uwielbiasz blok czekoladowy? Przepis na klasyczny przysmak
rodem z PRL możesz dowolnie modyfikować, dzięki
czemu finalny smak będzie zależeć wyłącznie od ciebie. Zamiast
bakalii możesz użyć wyłącznie pokruszonych
herbatników albo… dodać
owoce w wersji suszonej lub kandyzowanej.Jeśli chodzi o blok
czekoladowy, przepis na deser z dodatkiem
owoców właściwie niewiele się różni. „Baza” pozostaje ta sama, a zmieniają się wyłącznie dodatki.Niezbędne składniki to:400 g pełnotłustego
mleka w proszku (nie w granulkach)3 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel½ szklanki
wody200 g
masła1 szklanka drobnego
cukru (może być mniej – w zależności od preferencji)100 g
herbatników100 g
suszonych owoców100 g
owoców kandyzowanych.Przygotowanie krok po kroku:Namocz
suszone owoce – zalej je wrzącą
wodą.
Masło roztop w garnuszku, dodaj
wodę,
kakao i
cukier.Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia się składników.Odstaw do ostygnięcia.W dużej misce umieść
mleko w proszku i dodaj pokruszone
herbatniki oraz
owoce.Do składników wlej masę
czekoladową i dokładnie wymieszaj.Całość przełóż do formy keksowej (lub innej dowolnej) wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową.Deser wstaw do lodówki na kilka godzin – po to, aby składniki połączyły się i związały.Mocno schłodzony blok
czekoladowy z
owocami trudno będzie pokroić w równe kawałki. Dlatego przed podaniem musisz go nieco ocieplić – weź to pod uwagę zanim np. zaprosisz gości do stołu.Jeśli chodzi o
owocowy blok
czekoladowy, przepis nie sugeruje sposobu podania – tutaj wszystko zależy od ciebie. Jakie masz zatem możliwości?
Polewa czekoladowaCzekolady nigdy za wiele, dlatego możesz pokusić się o udekorowanie deseru
polewą czekoladową. Najprostszy sposób to rozpuszczenie
czekolady w kąpieli
wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie stykało się z powierzchnią
wody i aby nie mieszać
czekolady w trakcie topienia.Wierzch możesz udekorować kawałkami kandyzowanych
owoców albo posypać wiórkami kokosowymi.
Bita śmietanaBita śmietana to już klasyk. Blok
czekoladowy udekorowany kleksami
śmietanki będzie nie tylko prezentował się estetycznie, ale i zapewni większe doznania smakowe.Do ubijania lepiej sprawdzi się
śmietanka kremówka 36% – większa zawartość tłuszczu oznacza sztywniejszą konsystencję. Uważaj jednak podczas ubijania, aby nie zwarzyć
śmietanki.
Cukier puderMożesz także postawić na 100% prostoty i minimum pracy – wystarczy, że wierzch posypiesz
cukrem pudrem. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować
pomarańczowy cukier puder.Jeśli lubisz eksperymenty, wypróbuj
owocowy blok
czekoladowy. Przepis ten nie zawiedzie cię na pewno!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/