ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

nazwa

Wykonanie

Święta kojarzą mi się z barszczem domowym, od zawsze był w naszym domu i nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Musi być na zakwasie, mieć piękną barwę, aromatyczny i być pikantny. Zakwas to też esencja zdrowia, które jest nam wszystkim teraz niezwykle potrzebne.
Składniki (mój słoik ma 3l):
2 kg buraków;
1 główka czosnku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu kolorowego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka soli
woda mineralna lub przegotowana i wystudzona
1 łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Układać buraki w kamionkowym lub szklanym słoju. Główkę czosnku przekroić na pół. Włożyć do słoika razem z przyprawami, ułożyć resztę buraków. Wodę wymieszaj z solą i zalej buraki, tak, żeby nie pływały po powierzchni i nie pleśniały. Ja dociskam małym talerzykiem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw. Zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach.
Źródło:http://dom-agi.pl/zakwas-na-barszcz