Wykonanie
Święta kojarzą mi się z barszczem domowym, od zawsze był w naszym domu i nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Musi być na zakwasie,
mieć piękną barwę, aromatyczny i być pikantny. Zakwas to też esencja zdrowia, które jest nam wszystkim teraz niezwykle potrzebne.
Składniki (mój słoik ma 3l):2 kg
buraków;1 główka
czosnku4
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu kolorowego10 ziaren
pieprzu czarnego1 łyżka
soliwoda mineralna lub przegotowana i wystudzona1 łyżka soku z
kiszonych ogórków (opcjonalnie)Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Układać
buraki w kamionkowym lub szklanym słoju. Główkę
czosnku przekroić na pół. Włożyć do słoika razem z
przyprawami, ułożyć resztę
buraków.
Wodę wymieszaj z
solą i zalej
buraki, tak, żeby nie pływały po powierzchni i nie pleśniały. Ja dociskam małym talerzykiem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw. Zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach.